Últimes notícies 
Cerca notícies 


Detall de la notícia
 
L’AGERMANAMENT DE LLORET AMB BOLSENA29/01/2007
 


L’AGERMANAMENT DE LLORET AMB BOLSENA

 
L’Ajuntament de Lloret de Mar va acordar per unanimitat, al Ple Ordinari del 25 de Gener, iniciar el procés d’agermanament amb el municipi italià de Bolsena, a la regió del Lazio. Aquest procés s’inscriu dins del Programa Comunitari d’Agermanament de Municipis, que té els objectius de sensibilitzar a la societat sobre la ciutadania europea, reforçar-ne el seu compromís, i enfortir el sentiment de pertànyer a Europa, entre d’altres.

Bolsena és un municipi en certa manera comparable a Banyoles en el sentit de la seva dimensió com a nucli urbà, i sobretot pel fet de trobar-se a la riba d’un llac, en aquest cas més important (uns 15 per 13 quilòmetres, i 146 mts. de fons). Emmarcat en una regió d’alt interès turístic, tant per la seva geografia com, sobretot, per la seva història i els seus monuments, i l’art que els complementa.

Però per a nosaltres els lloretencs, sobretot, Bolsena representa alguna cosa que ens és pròpia: és el lloc on va néixer Santa Cristina, la patrona de Lloret. Amb aquest motiu, va ésser visitada fa ja uns quants anys (1992) per l’Obrer Major d’aquell moment, Joan Doménech, qui va establir llaços d’amistat amb la gent que gestiona una associació que coordina els actes i celebracions que es mouen entorn d’aquesta figura que ens és comuna. Així, a l’any següent, sota la seva empremta l’Obreria va organitzar un viatge al que ens varem ajuntar cap a 50 lloretencs, visitant una Santa Cristina de França (Cuers), i Bolsena. En ambdós llocs, oferirem una demostració del nostre Ball de Plaça, a càrrec de les Obreres del moment. Cal dir que, tots els qui varem viure aquesta experiència, guardem un molt bon record d’aquella visita i de les atencions amb que ens va rebre la gent de Bolsena.

Posteriorment, aquests contactes s’han anat repetint. Al setembre de 1993 la gent de Bolsena en obsequià, a l’església parroquial de Lloret, amb una escenificació dels “Misteris”, una representació de quadres plàstics, no parlada, amb la qual escenifiquen cada any, el 24 de Juliol, el martiri de Santa Cristina. És a dir: el seu equivalent a la nostra processó marítima i Ball de Plaça. Inclús a l’any 2000, una representació de lloretencs, encapçalada per l’alcalde d’aquells anys Josep Sala i la gent de l’Obreria, es desplaçà a Roma amb el grup Ascotur de Bolsena, essent rebuts pel Papa. I en diverses ocasions més, els italians ens han visitat.

O sigui que la relació dels lloretencs amb Bolsena, es ve mantenint des d’ara farà 15 anys. I ja en fa uns quants, que es va començar a parlar de la possibilitat de declarar l’agermanament entre els dos municipis. Per això, des de l’Obreria celebrem intensament que, per part de l’Ajuntament de Lloret, s’hagi iniciat formalment el procés que ha de conduir a la declaració oficial d’aquest agermanament.

Dins dels primers actes programats, s’ha previst la visita d’una representació del municipi italià a Lloret, encapçalat pel seu alcalde, els propers 21 a 23 d’Abril, Diada de Sant Jordi, en que esperem poder-los mostrar aquesta festa tant demostrativa de la nostra identitat com a país. S’està treballant en el contingut de la trobada, així com s’ha de programar la visita recíproca, de Lloret a Bolsena, que en principi es preveu situar dins dels propers mesos d’Octubre o Novembre.

Voldríem que aquest procés fos compartit per tot el poble de Lloret, pel que volem fer dues consideracions. És evident el nexe comú de caire històric, vertebrat per Santa Cristina, d’una banda; però creiem que també cal considerar el vessant econòmic, atès que a Lloret, el turisme procedent d’Itàlia és un dels de més alt nivell adquisitiu i, per tant, un segment a potenciar per millorar la indústria turística i comercial del nostre poble.
Esperem que amb aquest agermanament, que desitgem viscut i participat per tots els lloretencs, es produirà una vinculació no només entre els nostres municipis, sió també entre aquestes dues regions tant importants en l’aspecte turístic.
 
 

Documents associats: