Últimes notícies 
Cerca notícies 


Detall de la notícia
 
CANVI PAVIMENT INTERIOR DE L'ERMITA18/12/2013
 


CANVI PAVIMENT INTERIOR DE L'ERMITA

 
EL CANVI DEL PAVIMENT INTERIOR DE L’ERMITA DE SANTA CRISTINA

Als darrers cinc o sis anys, la Junta de l’Obreria es ve plantejant la necessitat de canviar el mosaic hidràulic del paviment de l’ermita, dons presentava forats, peces reparades, “parxes”, i un mal estat general. Aquesta intervenció s’ha anat posposant per prioritzar altres inversions, bàsicament a la coberta. Aquest any finalment, s’ha decidit actuar en el paviment.

L’obra s’ha previst amb un triple objectiu:
1. Arrancar el mosaic hidràulic i substituir-lo per peces de marbre dels mateixos colors (blanc i negre) i dimensions, per tal que visualment es respecti l’estat anterior.
2. Un cop arrancat el mosaic, veure si és possible la formació de conductes soterrats per climatitzar l’ermita amb màquines situades a l’exterior (en un punt no visible), impulsant aire (fred i calent) per reixes empotrades al terra. Les màquines, per raons econòmiques, es posarien una altra fase, dins d’un altre exercici.
3. Aquesta és una ocasió immillorable per intentar la recerca de vestigis d’anteriors construccions que, sens dubte, hi ha hagut en un emplaçament singular com aquest. Fet avalat pels antecedents d’ haver-se trobat (anys enrere) fragments de ceràmica romana.

Així doncs es va tramitar el permís d’obres, i es va contractar els serveis d’un equip d’arqueòlegs per fer una prospecció arqueològica.

El dia 26 de novembre es va començar a aixecar el paviment hidràulic, amb la sorpresa d’aparèixer a sota seu, un paviment format per tova ceràmica manual amb daus de vidriat ceràmic. Probablement es tracti del paviment original de l’ermita construïda al 1764. Es trobava en mal estat, s’ha arrancat i conservat les toves ceràmiques, apareixent a sota el nivell de terres, sobre el que es pot fer el sondeig arqueològic.

El dia 11 de desembre l’equip d’arqueòlegs dirigit per Joan Llinàs va començar els seus treballs, que continuen en aquesta data. Ja al primer dia, varen aparèixer pedres lligades amb morter, que es varen anar descobrint, i que sens dubte marquen el perímetre de l’ermita anterior, inscrita dins dels pilars estructurals de l’ermita actual. Estem pendents de l’informe arqueològic per poder dir si es tracta d’una construcció medieval, romànica, o el que pugui ser. També es segueix buscant per si hi hagués algun vestigi anterior (romà, íber...).

Han aparegut també restes d’ossos humans molt antics, anteriors a 1764. Sembla que s’havien fet enterraments a la part exterior de l’ermita (cosa no habitual, doncs els enterraments als afores de l’església només es feien a les parròquies). No en podem dir gaire cosa fins a tenir l’informe arqueològic. La intenció de la Junta de l’Obreria és, aprofitant l’acte de presentació del llibre “Santa Cristina de Vallarnau” que es farà demà dijous a les 20h., convidar a tothom que vulgui veure les restes de les parets de l’ermita primitiva, a la jornada de portes obertes a l’ermita que es farà el DISSABTE 21, DE 16 A 18 HORES (excepte si sortissin impediments per part dels arqueòlegs).

Salvador Palaudelmàs
18 de desembre 2013.