Últimes notícies 
Cerca notícies 


Detall de la notícia
 
EL PATRIMONI LLORETENC AL MMB15/11/2013
 


EL PATRIMONI LLORETENC AL MMB

 
EL PATRIMONI LLORETENC AL MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA:
CRÒNICA D'UNA RECUPERACIÓ.

SALA D'ACTES DE L'AJUNTAMENT DE LLORET.
DIVENDRES 15 DE NOVEMBRE, A LES 20:00 hores.


Al mes de novembre de 1936, eren requisats uns objectes de l'ermita de Santa Cristina, per ordre de la Generalitat, i transportats al Museu Marítim de Catalunya. Aquesta acció es repetí en diverses ocasions, també amb objectes que s'havien dipositat a l'Ajuntament, i amb objectes de les ermites de Les Alegries o de Sant Pere del Bosc.

Acabada guerra de 1936 - 1939, els lloretencs varen haver de lluitar amb els organismes administratius de la postguerra, per intentar recuperar el nostre patrimoni. Una part del mateix es va perdre, probablement per la precipitació i el desordre propis d'aquells difícils moments. Una altra part, va arribar parcialment o amb algunes modificacions. La resta, es va poder recuperar i en podem gaudir; és un valuós testimoni de la nostra història i una part important del nostre patrimoni.

Ara, l'Ajuntament de Lloret ha tancat un acord amb el Museu Marítim de Barcelona - continuador d'aquell inicial Museu Marítim de Catalunya - pel que els lloretencs tindrem la oportunitat de tornar a contemplar, a la nostra població, els objectes que es varen quedar a Barcelona, alguns d'ells cedits a perpetuïtat al Museu, però de propietat encara de l'Obreria de Santa Cristina. La exposició temporal al Museu del Mar de Lloret serà inaugurada el dimarts 19.

Amb aquesta ocasió, l'Obreria promou una conferència, en la que s'analitzarà el contingut de trenta documents entre els anys 1936 i 1953, pel que podem situar-nos en aquella època i conèixer interessants detalls de les vicissituds viscudes per aconseguir la recuperació d'una bona part dels objectes requisats. La conferència es complementarà amb la projecció d'imatges dels objectes, tant dels recuperats com dels que es varen modificar o que es varen perdre.

Finalitzada la conferència, es projectarà la filmació d'Agustí Fabra, de 12 minuts de durada, sobre la processó marítima de Santa Cristina de l'any 1933.

És un acte obert a tothom, que comptarà amb la presentació feta per Joan Domènech Moner, i la conferència de l'actual Obrer Major, Salvador Palaudelmàs. Tancarà l'acte el Regidor de Cultura de l'Ajuntament, Arseni Frigola.

Amb la seguretat de que es tracta d'un tema d'indubtable interès per a tothom que estimi el patrimoni local, us convidem al mateix, i demanem que ho participeu a les persones a qui pugui interessar.
 
 

Documents associats: