Últimes notícies 
Cerca notícies 


Detall de la notícia
 
L’OBRERIA, A LA RUTA DELS MERCADERS10/09/2007
 


L’OBRERIA, A LA RUTA DELS MERCADERS

 
Els dies 1 al 7 d’Agost de 2007, l’Obreria de Santa Cristina ha estret una mica més els vincles d’amistat i relació amb Bolsena i altres municipis italians aprofitant la “Ruta dels Mercaders”. Ha estat una oportunitat brindada pel Sr. Agustí Blanch i els seus contactes amb el mon de la navegació, gracies als quals va tenir coneixement del programa de la goleta “Far Barcelona”, que tenia previst fer el trajecte Gènova – L’Alguer sota el títol de “Ruta dels Mercaders”, i va proposar enllaçar aquest trajecte amb l’agermanament de Lloret i Bolsena que portem a cap aquest any 2007.

Per aquest motiu el Sr. Blanch va brindar a l’Obreria com a entitat promotora de l’agermanament, la participació en aquesta expedició. S’hi va adherir el nostre Ajuntament, representat pel regidor Ignasi Riera, així com membres de l’Obreria i persones vinculades amb l’agermanament. Atès que Bolsena és a l’interior de la península italiana, la primera escala que va fer el vaixell sortit de Gènova, va ser a Porto Santo Stefano, al municipi de Monte Argentario, on ens varen venir a rebre els amics de Bolsena, a qui varem entregar la maqueta d’un llagut lloretenc que, amb l’esperit de la “ruta dels mercaders”, va ser intercanviat per mercaderies i productes propis de Bolsena (vi, llegums, llibres). Això va permetre també contactar amb els representants del municipi de Monte Argentario que, molt amablement, varen obsequiar a l’Obreria i l’Ajuntament amb diferents llibres sobre la seva població i regió, història i tradicions.

També hem tingut la oportunitat de rebre un molt bon tracte per part de les autoritats de dos municipis més: Bonifacio, a Còrsega, i l’Alguer, a Sardenya. A tots tres municipis hi hem deixat constància dels nostres costums i activitats com a lloretencs i com a Obreria de Santa Cristina, obsequiant-los amb les nostres publicacions (Llibre de Santa Cristina, llibre del Ball de Plaça, Flora de Santa Cristina, i butlletins anyals). El Sr. Agustí Blanch, en representació de la Confraria de Sant Elm, i el Sr. Ignasi Riera, per l’Ajuntament, els van fer també donació de nombrosos llibres i publicacions sobre Lloret de Mar, així com Joan Domènech com a President del Casinet i el Sr. Mario Zucchitello, historiador tossenc que ens va acompanyar, també deixà constància de les seves publicacions. Podem dir doncs que la goleta ha deixat al seu pas per les aigües italianes un solc d’essències lloretenques.

A més dels contactes amb aquests tres municipis, hem pogut compartir afinitats amb confraries existents a Bonifacio i L’Aguer, vinculades amb Sant Elm, patró dels navegants. Així, hem conegut l’existència de cinc confraries diferents a Bonifacio (Sant Bartolomé, Sta. Maria Magdalena, Santa Creu, Sant Erasme o Sant Elm i Sant Juan Baptista) amb les seves manifestacions, i les intenses activitats de la confraria de Sant Elm existent a L’Alguer. Especialment emotiva va ser la ocasió que varem tenir a Porto Santo Stefano, de seguir la seva processó marítima en honor d’aquest sant, amb moltes similituds amb la nostra processó marítima de Santa Cristina. Això consolida la vella teoria que aquesta tradició nostra pot tenir també els seus orígens en terres italianes, com el té la vocació a la nostra patrona i el mateix origen genovès de l’altar de Santa Cristina, molt semblant amb uns quants que hem pogut visitar en aquesta ruta.

Ha estat doncs una vivència molt positiva, tant pel testimoni que hem deixat en aquells llocs de la nostra cultura i tradicions, com per les impressions copsades de les seves personalitats i l’experiència viscuda per tota l’expedició.

 
 

Documents associats: